• Wat is ruimtelijke ordening?
 • Wat is permacultuur?
 • Mag ik bloemen en beplanting in mijn boomspiegel planten?
 • Kan ik mijn bedrijventerrein wat ecologischer inrichten zonder veel extra kosten?
 • Hoe maken we onze school duurzamer?
 • Hoe maak ik mijn tuin diervriendelijker?
 • Hoe kan ik mijn moestuin ook zonder pesticiden onderhouden?
 • Hoe help ik de egel die vaak op bezoek komt om te overleven?
 • Wie kan ons helpen bij het verwezenlijken van kleine of grotere projecten?

Op zondag 17 juni gaan we samen aan de slag om ons stadsdeel wat groener en leefbaarder te maken. Je kan deelnemen aan workshops en demo’s maar ook jouw eigen project komen voorstellen aan een projecttafel.

Alle activiteiten zijn gratis en de eerste 200 bezoekers krijgen een goodiebag cadeau (1 per gezin uiteraard)!

We doen ons best om onze catering zo bio als praktisch mogelijk te houden… De bar, het aangeboden ijsje of het bakske aardbeien houden we graag fair en lokaal.

Voor wie

Alle inwoners, bedrijven en verenigingen uit het oosten van Kortrijk.
En sympathisanten ook natuurlijk!

Wanneer

 • Zondag 17 juni 2018
 • Van 13.30 tot 18.30 uur

Waar

 • Athena campus Drie Hofsteden
 • Renaat de Rudderlaan 6
 • 8500 Kortrijk

Er komen heel wat gastsprekers die hun expertise binnen hun vakgebied met jullie willen delen. Als je zeker wil zijn van een plaatsje in de klas schrijf je dan zeker in want we houden het graag knus: maximum 25 'leerlingen' per klas zodat de interactie met de 'meester' optimaal kan verlopen.

WanneerLokaalLezing
14.15Lokaal 1Pesticidenvrij tuinieren
door Martin Raepsaet
Heb je 't al altijd zonder willen doen in de tuin? Zonder chemische troep bedoelen we dan natuurlijk! Martin Raepsaet (Bioloog van opleiding en zéér actief bij Velt Kortrijk-Zwevegem) komt je overtuigen met tips and tricks en passie.
Meer info
14.30Lokaal 2De vergroening van industriegebieden en bedrijventerreinen
door Ruben Benoit (Bolwerk)
Het is mogelijk: waardevol groen en 'commerce' met elkaar samen laten gaan... op zijn minst volgens Ruben Benoit aka Ruben van Bolwerk. Hij komt het gedurfde plan waaraan hij met zijn kompanen van A.A.P. en Bolwerk werkt aan u voorstellen.
Meer info
15.00Lokaal 1Verleden en toekomst van stadsgroen Venning: van opportuniteit tot verlies van een groene parel
door Jan Desmet
Om de vaart Bossuit-Kortrijk te optimaliseren komen er momenteel twee scenario’s in beeld: rechtdoor naar de Leie of via een bypass door het Stadsgroen Venning. Het tweede scenario zou misschien wel eens kunnen leiden tot de totale verwoesting van het moeizaam gecreëerde groengebied. Jan Desmet, bezieler van het groenproject sinds jaar en dag, licht het sociaal - en ecologisch belang van de Vlindertuin, het kraakwilgenbosje, de volkstuintjes, het hooiland, ... voor u toe.
Meer info
15.30Lokaal 2Het Ecolab
door Lore Bulteel
Van de Kortrijkse campus van de universiteit KU Leuven, beter gekend als ‘Kulak’ is ongeveer twee derde ingericht als groene zone : het ‘Ecolab’. Dit gebied van ruim 8 hectare fungeert als openlucht-labo voor studenten en als gebied waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe natuurbeheertechnieken. Het wordt beheerd in functie van de biodiversiteit: het grasland wordt gemaaid volgens het sinusbeheer om zoveel mogelijk vlinders aan te trekken, de poelen vormen een habitat voor amfibieën en fruitbomen zorgen voor voedsel voor de zeldzame eikelmuis. Lore Bulteel – promovendus in het departement biologie – komt deze 'nobele onbekende' groene long (want niet toegankelijk voor het brede publiek) graag aan u voorstellen.
Meer info
16.00Lokaal 1De evolutie van het landgebruik in het oosten van Kortrijk
door Hendrik Callewier
De ecologische waarde van het projectgebied Kortrijk Oo(g)st kent een lange geschiedenis. In deze lezing wordt aan de hand van oude kaarten de evolutie van landschappelijke elementen gereconstrueerd. Wijzen de relicten van nu op het bestaan van vroegere bossen? Welke groengebieden zijn er in de loop van de voorbije eeuwen verdwenen of net bijgekomen? Hendrik Callewier is historicus-archivaris te Kortrijk (Kulak en Rijksarchief).
Meer info
16.30Lokaal 2De ecologische tuinvijver
door Geert Blomme
Wie kent Ada Hoffman? Volgens Geert Blomme is zij de 'pauzin' van de ecologische tuinvijver. Na veel experimenten ontwikkelde zij namelijk een methode om het water in een vijver kristalhelder te houden zonder filters of chemische producten. Dit komt natuurlijk de planten en de dieren die er in wonen goed uit! Geert (gepassioneerd door zijn eigen tuinvijver en, oh ja, werkzaam als technisch directeur in het onderwijs) komt u graag uitleggen hoe je te werk gaat om dit ook bij jou thuis te fiksen.
Meer info
17.00Lokaal 1Bijen in je omgeving
door Arne Deschepper
Arne Deschepper werkt voor de groendienst van de provincie in domein de Gavers. Zijn passie voor bijen steekt hij niet onder stoelen of banken en hij kan er urenlang over door gaan: bijen houden, bijen determineren, je tuin bijvriendelijk inrichten, ...
Meer info
17.15Lokaal 2Ruimtelijke ordening in het oosten van Kortrijk
door Franky Roels
Wat zijn de opportuniteiten op het vlak van ruimtelijke ordening in dit stadsdeel? Welke uitdagingen en gevaren zijn hier aan verbonden? Welke plek is het meest geschikt voor welke ontwikkeling? Franky Roels – medewerker van de studiedienst van het ABVV – ging aan de slag met de lopende dossiers die hun weerslag zullen hebben op het oosten van Kortrijk en laat er zijn licht over schijnen.
Meer info
WanneerWorkshop
13.30Koken met onkruid
door Michel Gonzaga
Michel Gonzaga weet zowat alles wat eetbaar is in het oosten van Kortrijk staan (fruitbomen, wilde eetbare planten, paddestoelen, ...). Ze plukt speciaal voor ons het lekkerste onkruid uit je eigen buurt en tovert het om tot een letterlijke lokale lekkernij.
Meer info

Max. 8 deelnemers

Inschrijven
15.00Fruitbomen en klein fruit snoeien
door Velt Kortrijk-Zwevegem
Dieter Dewitte (de redder van de Mahieupeer!) komt vanuit het verre Wevelgem om ons wat bij te leren tijdens een korte zomersnoei aan de fruitbomen en -struiken die op de schoolcampus aanwezig zijn.
Meer info

Max. 15 deelnemers

Inschrijven
15.15Koken met onkruid
door Michel Gonzaga
Michel Gonzaga weet zowat alles wat eetbaar is in het oosten van Kortrijk staan (fruitbomen, wilde eetbare planten, paddestoelen, ...). Ze plukt speciaal voor ons het lekkerste onkruid uit je eigen buurt en tovert het om tot een letterlijke lokale lekkernij.
Meer info

Max. 8 deelnemers

Inschrijven
Doorlopend en zolang de voorraad strektInsectenhotels & nestkastjes maken
door Athena, campus Heule/Centrum
Neem vooral je kinderen mee naar onze beurs want we voorzien ook voor hen heel wat activiteiten! Zo mag ieder kind onder begeleiding een nestkast of insectenhotel in elkaar timmeren en meenemen naar huis. Je krijgt zelfs tekst en uitleg mee hoe en waar je zo'n ding het best ophangt. Sla vooral niet op je vingers!
Meer info
DoorlopendGreenmapping: Samen het oosten van Kortrijk in kaart brengen om mens, dier en plant beter te leren samenleven
door KORTRIJK OOgST
We voorzien een enorm grote luchtfoto van het oosten van Kortrijk waarop je van alles en nog wat kunt aanduiden: een supercoole boom, een paddenpoel, een insectenhotel, een leuk speelpleintje, een verdoken groene oase, zelfs toekomstige gevaren en wensen... Het is de bedoeling dat we jullie input daarna toevoegen aan de interactieve kaart op deze website en met die data aan de slag gaan: Waar kunnen we een wandelpad doorheen het groen aanleggen? Kunnen we bepaalde gebiedjes met elkaar verbinden? Waar is er plaats voor een hondenweide? Wie weet nog een plaatsje om een samentuin te organiseren?
Meer info
DoorlopendWonderwall
We reserveren een ganse muur in de centrale hal om er al je dromen, projecten, vragen en adviezen op te spelden. De wonderwall wordt nadien door ons gedigitaliseerd zodat je idee of oproep zeker niet verloren gaat: er worden al genoeg ‘hoogdagen’ georganiseerd in Kortrijk!
Meer info
DoorlopendBiotwope-momenten
Tijdens de beurs kan je uitgenodigd worden voor een korte speeddate. We proberen namelijk zoveel mogelijk mensen en verenigingen met elkaar in contact te brengen om samen aan de slag te gaan. Laat ons bij het begin van je bezoek weten waarnaar je op zoek bent en indien we jou, je bedrijf, school of vereniging kunnen koppelen aan een waardevolle medestander, is onze dag alvast geslaagd!
Meer info
DoorlopendBushcraft voor kinderen
door Stadlandschap Leie en Schelde
Kinderen leren tijdens deze bijzonder boeiende workshops hoe ze vuur kunnen maken, wat eetbaar is, hoe ze een eenvoudig onderdak kunnen bouwen, hoe overlevingsmaterialen maken enz...
Meer info

Animatie

DoorlopendBioscwope
In ons kleine cine-maatje projecteren we doorlopend onze wildste dromen: documentaires over natuur in de stad, ... Een rust- of inspiratiemoment.
Meer info
DoorlopendDamme ‘t goan doen, verdikke!
De Kortrijkse Damclub Pheniks voorziet damspellen, simultaan (1 tegen allen) en reuzendambord voor jong en oud(er).
Meer info
DoorlopendVolksspelen à volonté
Als geen ander weten we dat papa's en mama's die naar een leuke beurs willen gaan, graag zien dat ook zoon- en dochterlief wat om handen hebben. Bij deze.
Meer info

Heb je zelf een schitterend idee of initiatief voor het projectgebied en wil je dit uitwerken met vrijwilligers of verenigingen uit de buurt? Neem dan voor 1 juni contact met ons op en we zorgen dat je een plaatsje krijgt tussen onze Projecttafels.

Toets je idee aan de visie van experts, medewerkers en bezoekers.
Wie weet, vind je wel net de hulp of info die je nodig hebt om je droom effectief te realiseren!

Lopende projecten

Tsjing Tsjang

Tsjing Tsjang groepeert een aantal bewoners die rond de V-tex-site wonen. Ze komen hun toekomstvisie voor deze oude industriële plek voorstellen: input en tips meer dan welkom!
Meer info

Bassischool De Baai

Bassischool De Baai heeft een zeer drassig grasplein maar wil dit euvel niet oplossen door zomaar drainagebuizen in het veld te stoppen... Ze komen hun probleem verduidelijken in de hoop enkele goede ideeën op te doen.
Meer info

Rusthuis De Korenbloem

Rusthuis De Korenbloem wil zijn historische tuin beter toegankelijk maken zodat hun bewoners meer in contact komen met de natuur. Planten ze best lei-fruitbomen? Kopen ze beter enkele verhoogde groentenbakken waar je met een rolstoel onder kan? Of houden ze vooral goed rekening met het feit dat een groot deel van hun tuin veel schaduw krijgt?
Meer info

Zelf een project uitwerken?

Exposanten

De A.A.P.-tuin van Bolwerk Vergroening van het industriegebied

Het project van Bolwerk wil een groene oase creëren in een verder versteende, industriële omgeving. Er wordt op hun site tussen de Stasegemsesteenweg en de Vaart een park aangelegd met ecologische elementen zoals bijvriendelijke aanplantingen van bomen en struiken, een bloemenweide, een rietveld, composttoiletten, een insectenhotel en een zone voor klein vee en fruit. Er is co-creatie van onderuit voor omwonenden en werkenden. Het project wil allerlei duurzaamheidsprincipes omzetten in de praktijk. Hun tuin wil een good-practice worden en zo het goede voorbeeld geven om andere industriële terreinen te helpen vergroenen.

Meer info

De Kortrijkse Buurderij

Sinds kort is er ook een buurderij-netwerk in Kortrijk opgericht. Boeren & Buren is een netwerk dat lokale producenten en consumenten online samenbrengt (de klant bestelt er online voeding van lokale producenten) in wat ze een buurderij noemt en waar ze elkaar één keer per week ontmoeten op een vaste plaats en gedurende een vast afhaalmoment. In Kortrijk gaat dit iedere zaterdag door van 11u tot 12u30 in het Poortgebouw van de V-tex.
Meer info

De Zoogdierenwerkgroep van de Natuur.koepel stelt voor: 'de Eikelmuis'

Dit diertje bereikt in West-Vlaanderen de noordgrens van zijn woongebied. Het is een soort van oude boomgaarden, houtkanten, bosranden en rommelhoekjes. De soort gaat de laatste decennia sterk achteruit. Wonder boven wonder is er in het Kortrijkse wel nog een levensvatbare populatie (ook in Natuurtuin Desloovere vind je ze nog). Het project Eikelmuis wil de soort beter beschermen door hun biotoop te verbeteren door o.a. geïsoleerde populaties met elkaar te verbinden door extra aanplantingen.
Meer info

Jozef Verplaetse Alles wat je wel en niet wist over composteren

Jozef Verplaetse is lesgever bij VLACO, gids arbeidsarm en afvalarm kringlooptuinieren, doet aan pesticidenvrij beheer van verhardingen en tuin en is daarenboven natuurgids. Tijdens de beurs beantwoordt hij ook vragen over heel wat onderwerpen: beheer van gazon, tips voor een arbeidsarme en afvalarme tuin, 7 kringlooptechnieken.... Door de juiste werkwijze te hanteren kan je zo veel tijd, geld en energie besparen. Een bezoekje meer dan waard (vooral omdat hij ook een compostmobiel mee heeft)!
Meer info

Landschapsarchitect Rutger Davidts

Rutger Davidts is landschapsarchitect met jaren ervaring in natuurbeheer. In zijn werk tracht hij steeds het beste van twee werelden te combineren: architecturale tuinen met een natuurlijke invulling. Voor uw project gaat hij samen met u op zoek naar de ideale mix tussen (wilde) planten, avontuurlijke inrichting en een mooie vorm. Breng dus een plan of luchtfoto mee van je project en we gaan direct aan de slag.
Meer info

Natuurpunt Kortrijk

In onze streek is er nog steeds te weinig ‘natuur van bie oes’... Nochtans telt de Kortrijkse afdeling ondertussen al meer dan 1350 gezinnen als lid. Op hun stand stellen ze de Kortrijkse natuurgebieden voor. Je kan hen allerlei praktische vragen stellen en je vindt er heel wat folders en info. Schrijf je in als vrijwilliger op hun stand!
Meer info

Stadlandschap Leie en Schelde in samenwerking met Stad Kortrijk

Welke ondersteuning bieden provincie en stad om je buurt groener en leefbaarder te maken? Wil je een tegeltuintje voor je deur of help je de eikelmuis graag overleven door het planten van een fruitboom? Wist je dat je een persoonlijke compostmeester meegeleverd krijgt bij aankoop van een compostvat? Wil je graag samen met de buren uit de straat alle boomspiegels beplanten? Heb je een grote tuin en wil je advies om hem ecologisch in te richten? Aan deze stand ben je aan het juiste adres om de juiste info (en vaak het juiste budget) te vinden voor heel wat vergroenende maatregelen.
Meer info

Stadsboerderij Kortrijk

Stadsboerderij Kortrijk staat voor lokale, biologische producten: rechtstreeks van bij de boer, geteeld met respect voor natuur en omgeving. En als het niet lokaal is, dan is het tenminste bio en/of fair trade. Stadsboerderij Kortrijk verkoopt het en de vzw helpt mee de achterliggende visie te verspreiden. Vraag gerust naar hun educatief aanbod.
Meer info

Tuinaannemer Piechocki

Al meer dan 15 jaar is Kurt de zaakvoerder van Creatief Tuinieren. Deze Manus van alles draait zijn hand niet om voor een zomer- en wintersnoei of voor het aanleggen van een ecologische tuinvijver, zelfs niet voor het uitvoeren van allerlei totaalprojecten. Op zijn stand kan je terecht voor zowel praktische als theoretische vragen over al je toekomstige tuin- en parkdromen.
Meer info

Tuinhier Kortrijk

De vereniging Tuinhier-Kortrijk heeft tot doel tuinliefhebbers te helpen en te begeleiden in hun hobby door het organiseren van voordrachten en gezamenlijke aankopen (zaden, meststoffen, tomatenplanten, plantaardappelen, enzovoort). Hun vrijwilligers voorzien ook cursussen bloemschikken en regelmatig gaan ze samen op tuinreis of op een uitstap naar een merkwaardige tuin. Ben jezelf een verwoed tuinier of beginnen je handen te jeuken bij het lezen van dit tekstje, loop dan zeker eens langs hun stand.
Meer info

Velt Kortrijk-Zwevegem

De lokale afdeling van de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze zet zich ondertussen al meer dan 40 jaar in voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil gaan in de tuin of in de keuken. Ze promoten gezond leven op het ritme van de seizoenen met respect voor de natuur. Op hun stand vind je heel wat tips over pesticidenvrij tuinieren en kan je heel wat bijleren over wat en wanneer te planten en te oogsten. Moeilijke vragen stellen? Geen probleem, ze brengen al hun experts mee!
Meer info

Wereldboom.org

Een wereldboom is een boom die alles in zich heeft om 'stok'oud te worden. Een Wereldboom verbindt ook de mensen rondom zich. Omdat hij vaak al een behoorlijke leeftijd heeft, is hij een baken in een gemeenschap: een plaats waar mensen samenkomen om samen te zijn, met elkaar onder en bij de boom, een plaats om te vieren, om te leven en te delen. Samen met een vrijwilliger van deze nobele organisatie, kan iedereen die dat wil checken of de boom in je achtertuin of op een publieke plaats in aanmerking komt om effectief een geregistreerde wereldboom te worden. Dat heeft wel wat voeten in de aarde maar laat dat je vooral niet afschrikken. Wij van de organsiatie zullen alvast een boom voordragen!
Meer info

Wouter Igodt Het levende water?

Wouter is vooral bekend van zijn project Ecoz-mobile: een waterzuiveringsinstallatie in een container die op allerlei evenementen kan ingezet worden om in 'real-time' het afvalwater van bv. een festival zuiver aan onze waterlopen terug te geven of om direct hergebruikt te worden. Als gedreven tuinaannemer die graag het ganse plaatje ziet, plaatst hij ook zowel grote als kleine waterzuiveringsinstallaties. Daarnaast werd hij door het bijenvirus gestoken en maakte zich daarom de knepen van het imker-vak meester. Je leest het: Probeer hem op zijn stand (als hij al stil zal kunnen zitten op een stoel) of ergens op de beurs te strikken voor gedegen info!
Meer info

Kom je ook op onze beurs staan?